V Cankarjevem domu premiera digitalno restavriranega filma Ne joči, Peter

Ljubljana, 9. novembra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bodo drevi v sklopu projekta Naši filmi doma premierno prikazali digitalno restavriran film iz leta 1964 Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica. S projekcijo se bodo spomnili 100. obletnice Štigličevega rojstva in opozorili na nujo po celovitem pristopu k digitalni restavraciji slovenske filmske dediščine.

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Partizanska komedija Ne joči, Peter govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala kakšno večjo akcijo, a se pozneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi "krivec" za vse smešne in prisrčne prizore.

V filmu igrajo Maks Bajc, Danilo Bezlaj, Leopold Polde Bibič, Metka Bučar, Miha Derganc, Andrej Kurent, Bogdan Lubej, Marjanca Mavec, Branko Miklavc, Kristijan Muck, Vinko Podgoršek, Karel Pogorelec, Majda Potokar, Franci Prus, Lojze Rozman, Tone Slodnjak, Bert Sotlar, Dušan Škedl, Zlatko Šugman, Dare Ulaga in Aleksander Valič.

S projekcijo digitalno restavriranega filma želijo poudariti potrebo po spodbujanju in razvoju filmske kulture v Sloveniji, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru, ki s Slovenskim filmskim arhivom, Slovensko kinoteko in številnimi partnerji letošnje leto posveča 100. obletnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Štiglica.

Režiser je leta 1948 posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji. Filmi Dolina miru (1956), Deveti krog (1960) in Na svoji zemlji so bili prikazani na filmskem festivalu v Cannesu. S filmom Deveti krog je bil Štiglic nominiran tudi za oskarja, John Kitzmiller pa je za vlogo Jima, ameriškega pilota v Dolini miru, v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo in s tem postal prvi temnopolti igralec, nagrajen na tem prestižnem festivalu.

Na domačih tleh je Štiglic leta 1962 prejel Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku (1961). Na jugoslovanskem filmskem festivalu v Pulju je bil dobitnik zlate arene v letih 1960, 1961 in 1964. Decembra 1976 so mu v Beogradu podelili nagrado Avnoja, najvišje priznanje SFRJ, leta 1978 pa je prejel Badjurovo nagrado.

Podpisal se je pod 15 igranih celovečernih filmov, vrsto kratkih in dokumentarnih del in pet odmevnih televizijskih nadaljevank. Njegova vloga je pomembna tudi za zasnovo in razvoj profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije. Bil je predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani.

Digitalno restavrirani film Ne joči, Peter, ki je že tretji Štigličev obnovljeni film poleg Doline miru in Na svoji zemlji, predstavlja uvod v Slovenski teden filma, ki bo potekal med 11. in 15. novembrom. V tednu dni si bodo mladi po vsej Sloveniji lahko ogledali vrsto filmov po lastni izbiri in Štigličeve klasike.

Osrednji govornik na današnjem večeru, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, bo filmski režiser in profesor na AGRFT Miran Zupanič.

jvo/kb
© STA, 2019