V New Delhiju zaradi onesnaženega zraka omejili uporabo avtomobilov

New Delhi, 4. novembra - V New Delhiju je zaradi onesnaženega zraka danes začela veljati 14-dnevna izmenična vožnja avtomobilov v zasebni lasti. To pomeni, da bodo en dan lahko vozila vozila z registrskimi tablicami, ki se končajo s parno, drug dan pa tista s tablicami, ki se končajo z neparno številko.

Indija, New Delhi.
V indijski prestolnici New Delhi je zaradi izredno onesnaženega zraka danes začela veljati 14-dnevna izmenična vožnja avtomobilov v zasebni lasti, ob tem pa nekateri prebivalci opozarjajo na upoštevanje novega pravila.
Foto: Xinhua/STA

Omejitve sicer ne veljajo za sedem milijonov motornih koles in koles z motorjem, javni prevoz ter avtomobile, v katerih so le ženske. To je sprožilo plaz kritik, da ukrepi ne bodo učinkoviti.

Oblasti v New Delhiju so odločitev o omejitvi prometa sprejele zaradi velikih količin dima, ki so posledica požiganja polj v sosednjih zveznih državah. Že v petek so v indijski prestolnici razglasili izredne razmere, šolarjem razdelili pet milijonov zaščitnih mask, do torka bodo zaprte šole in vrtci, za en teden so ustavili vsa gradbena dela, ognjemeti pa so prepovedani.

mc/blm/spo/mc
© STA, 2019