Šarec si po novem zaostrovanju med koalicijo in Levico še vedno želi sodelovanja

Ljubljana, 24. oktobra - Premier Marjan Šarec je po novi zaostritvi odnosov med koalicijo in Levico dejal, da si še vedno želi nadaljnjega sodelovanja. Če pa se v stranki odločijo drugače, je to njihova odločitev, ki jo bo Šarec obžaloval. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da način delovanja koalicije in današnje izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno.

Ljubljana.
Predsednik vlade Marjan Šarec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je ta vlada desna," je dejal Šarec. Spomnil je na sporazum o sodelovanju, ki predvideva, da lahko vlada podporo išče tudi drugje, če ne uspejo najti skupnega jezika.

Šarec je zanikal tudi, da vlada ni uspela izpeljati nobenega z Levico dogovorjenega projekta. "Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je ta vlada desna," je še dejal. Z vsakdanjim ustvarjanjem nemira in tiskovnimi konferencami je po njegovih besedah težko delati v miru. Kot je bil slikovit, je tudi pri cvrtju krofov treba imeti kuhinjo zaprto in toplo, če pa vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, krofi ne bodo uspeli.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da način delovanja koalicije in današnje izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. Če ni volje za spoštovanje dogovorov in glede na ukrepe v zadnjem času, bodo zelo težko še naprej na kakršen koli način sodelovali, ugotavlja Vatovec, ki sicer napoveduje, da bodo organi Levice o nadaljnjem sodelovanju s koalicijo odločali v kratkem.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović ugotavlja, da je sodelovanje z Levico na slabi točki, čeprav je marsikateri projekt iz sporazuma v izvajanju. Način sodelovanja, kot ga je imela koalicija z Levico, ni primeren za manjšinsko vlado, je v izjavi dejal Golubović, ki tudi ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum.

Golubović je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade napovedal, da si bodo še naprej prizadevali, da z Levico ohranijo stik, se pogovarjajo in poskušajo uskladiti. Na Levici pa je, da se odločijo, kako naprej, je dodal.

Zadnja glasovanja v DZ so sicer pokazala, da lahko koalicija, ki nima večine v DZ, za sprejem zakonodaje dobi podporo pri različnih opozicijskih strankah, ne le pri Levici, s katero ima podpisan sporazum za letos.

Levica sicer sodelovanje z vlado pogojuje s tremi ključnimi točkami. Prvi pogoj je bila zavrnitev sprememb dohodninske lestvice, ki pa jih je DZ v sredo potrdil. Levica nasprotuje tudi ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, o čemer DZ razpravlja prav danes, glasoval pa bo v torek. Tretji pogoj pa je podpora njihovemu predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o čemer bo pristojni parlamentarni odbor odločal 6. novembra. To bo tudi presečni datum za nadaljnje sodelovanje stranke z vladno koalicijo, je v sredo v izjavi v DZ povedal koordinator Levice Luka Mesec. O tem bodo sicer odločali organi stranke. Za zdaj pa kaže, da koalicija teh pogojev ne bo izpolnila.

Po ocenah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča tudi Levica kaže, da ji velikokrat ni v interesu, da bi bila soglasna s koalicijo. "Očitno je njena volilna baza takšna, da nasprotuje temu sodelovanju. Iščejo konflikt," je v izjavi po koalicijskem srečanju ugotavljal Zorčič.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana bodo odnos z Levico reševali tako, kot ga rešujejo celo leto. "Enkrat so z nami, enkrat proti nam, zadeve pa gredo brez težav naprej," je spomnil in dodal, da se podpisanega sporazuma tudi Levica ne drži.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da takšno sodelovanje z Levico, kot so si ga zamislili ob oblikovanju vlade, ne deluje, saj so ves čas napetosti in težave. "Očitno pa vlada lahko deluje tudi brez tega protokola o sodelovanju," je ugotavljal Erjavec in spomnil na proračun za prihodnji dve leti, ki se mu očitno obeta podpora. Da bodo prispevali svoje glasove, je namreč napovedal prvak SNS Zmago Jelinčič.

Jelinčič, ki je podprl tudi spremembe davčne zakonodaje, je v današnji izjavi v DZ zatrdil, da se s premierjem Marjanom Šarcem niso pogovarjali o formalnem sodelovanju. "Smo svoja stranka in smo pokazali, da imamo od leta 1992 konstantno, enako pot konstruktivne opozicije. Če je kakšna neumnost, povemo, če je kaj dobrega, potrdimo," je dejal.

Napovedal je, da bodo delali po zdravi pameti in podpirali pametne zakone, ki bodo v korist države in državljanov. Tako po njegovih navedbah ni potreben podpis sporazuma z vlado, kot ga ima Levica.

V poslanski skupini SAB so danes v odzivu za STA spomnili, da so od samega začetka oblikovanja te vlade opozarjali, da bo sodelovanje z Levico, "ki ni želela prevzeti odgovornosti in postati članica levosredinske koalicije, zelo zahtevno". "Najlažje je namreč ostati 'zunaj', postavljati zahteve, pogojevati in se ograditi od nepopularnih odločitev, s tem pa tudi ne prevzeti kakršno koli odgovornost," so dodali.

Po ocenah Vatovca je vodja poslancev LMŠ Brane Golubović danes priznal, da se zadnjih šest mesecev sporazum koalicije z Levico ni niti spoštoval niti izvajal. Ob tem je po njegovem mnenju tudi jasno povedal, da bodo še naprej ignorirali Levico ter za iskanje socialnih in razvojnih rešitev raje še naprej iskali podporo pri raznih Jelinčičih, Toninih in očitno, če bo potreba, tudi pri Janezu Janši.

apo/apo
© STA, 2019