Umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso

Havana, 18. oktobra - V 99. letu starosti je včeraj umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso. Razvila je edinstveni slog, ki je združeval čutne ritme otoka s tehnično popolnostjo. Čeprav je bila večino svoje kariere skoraj slepa, je požela mednarodno slavo.

V 99. letu starosti je v četrtek umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso. V deželi salse, kjer je bil klasični balet do tedaj le malo znan, je ustanovila Kubanski nacionalni balet in razvila edinstveni slog, ki je združuje čutne ritme otoka s tehnično popolnostjo.
Slika je nastala avgusta leta 2007.
Foto: dpa/STA

Alicia Alonso je slovela kot zelo temperamentna pa tudi kot zelo disciplinirana osebnost, kot koreografinja je bila znana po svojem perfekcionizmu. Bila je edina Latinoameričanka, ki je bila prepoznana kot prima ballerina assoluta. Baletne copate je sezula, ko je dopolnila 75 let.

Kot balerina je debitirala v Havani leta 1931. Po mednarodni karieri se je leta 1948 vrnila na Kubo, kjer je ustanovila in štiri desetletja vodila Kubanski nacionalni balet. Bila je znana po svojih kubanskih verzijah klasik Carmen, Trnuljčica, Coppelia, Labodje jezero in Hrestač.

tv/mce/av
© STA, 2019