Pekarji podpisali zavezo za zmanjševanje vsebnosti soli v kruhu

Ljubljana, 16. oktobra - Osem podjetij iz sektorja pekarstva je ob današnjem svetovnem dnevu hrane podpisalo zavezo za zmanjševanje vsebnosti soli v kruhu. Gre za tretjo podobno zavezo v živilskopredelovalnem sektorju, po tistih proizvajalcev mlečnih izdelkov in brezalkoholnih pijač.

Ljubljana.
Kruh, pekovski izdelki, pekarna, žitarice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na ministrstvu za zdravje so podpis pozdravili. Opozorili so, da v Sloveniji v povprečju zaužijemo 12 gramov soli dnevno, kar je mnogo več od dopustnih pet gramov.

Zaveza pekarskega sektorja je, da bo do konca leta 2022 zmanjšal vsebnost soli v kruhu za pet odstotkov. Druga zaveza pa se dotika povečanja vsebnosti polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih.

Zavezo so podpisale družbe Žito, Mlinotest, Don Don, Hlebček, Mercator IP, Mlinopek, Pekarna Pečjak in Spar Slovenija.

jes/bdo
© STA, 2019