Zanimanje potrošnikov za Ptujski lük zadnja leta narašča

Gorišnica, 16. oktobra - Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave letos zaključuje petletni projekt promocije Ptujskega lüka - sorte rdeče čebule z zaščiteno geografsko označbo. Kot je povedala predstavnica pridelovalcev Anja Pignar, je teh trenutno pet, zanimanje za njihov pridelek pa se povečuje.

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Gorišnica, Dominkova domačija.
Novinarska konferenca o Ptujskem luku z geografsko označbo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Omenjeno sorto lahko pridelujejo od reke Drave do reke Pesnice ter med Ptujem in Ormožem, v Sloveniji pa je to še vedno tudi edina vrtnina s tako vrsto zaščite.

Še eden od pridelovalcev Branko Majerič je zgrožen nad podatki, da v Sloveniji letno pridelamo 6000 ton čebule, porabimo je okoli 20.000 ton in je pri tem kar 15.000 ton uvozimo. Domači pridelovalci pa imajo vsako leto težavo, kako svoj pridelek pripeljati na trgovske police.

gm/bdo
© STA, 2019