S severa Sirije ob turški ofenzivi pobegnilo že 70.000 ljudi

Ženeva, 11. oktobra - S severa Sirije je od začetka turške ofenzive na tem območju v samo 48 urah pobegnilo že več kot 70.000 ljudi, so danes sporočili ZN. Svet ZN za človekove pravice s sedežem v Ženevi je ob tem opozoril na zaskrbljujoča poročila zaradi napadov turških enot ali z njimi povezanih oboroženih skupin.

Sirija, Ras al-Ain.
Turška vojska nadaljuje ofenzivo proti kurdskim milicam na severovzhodu Sirije, kamor so v sredo po letalskih napadih prek štirih točk na meji vstopili tudi turški vojaki.
Dim nad mestom Ras al-Ain.
Foto: Xinhua/STA

V ofenzivi na teh območjih so po podatkih ZN poškodovali vodovode, jezove, elektrarne in naftna polja - zaradi tega so med drugim ljudje ponekod ostali brez oskrbe z vodo. Vse odgovorne na terenu in v vladah so v različnih organizacijah ZN pozvali, naj zaščitijo civiliste.

Podoben poziv so danes podali Zdravniki brez meja. Sporočili so tudi, da so v mestu Tal Abjad blizu turške meje zaprli z njihove strani sponzorirano bolnišnico, ker je del zaposlenih skupaj z družinami zapustil mesto. To je bila edina bolnišnica na območju.

aju/ms/aju
© STA, 2019