V belgijsko knjižnico prvič tudi droži iz Slovenije

Mislinja, 12. oktobra - Peka kruha brez pekovskega kvasa, kot so to počeli pred 19. stoletjem, se je pri nas najbolj ohranila na Koroškem, predvsem po zaslugi rženega kruha, pripravljenega iz kislega testa. In prav na Koroškem, v Mislinji bo danes potekalo prvo vseslovensko srečanje ljubiteljev vse bolj priljubljene peke z drožmi.

Ljubljana.
Pekovski izdelki, kruh.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pripravljajo različne predstavitve, delavnice in predavanja. Etnologinja Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter bo spregovorila o skrivnosti koroškega rženega kruha, osrednji tuji gost pa bo skrbnik prve in edine knjižnice droži na svetu v Belgiji Karl de Smedt, ki bo predaval o drožeh.

Ob tej priložnosti mu bo glavna organizatorka srečanja Anita Šumer predala svoje droži, da jih shrani v knjižnici, v kateri se je doslej nabralo več kot 120 vzorcev droži iz vsega sveta in med katerimi doslej še ni bilo vzorca iz Slovenije.

vpu/apo
© STA, 2019