Letošnja Nobelova nagrada za fiziko za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem

Stockholm, 8. oktobra - Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Američan kanadskega rodu James Peebles ter Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

Švedska, Stockholm.
Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Američan kanadskega rodu James Peebles ter Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.
Foto: Xinhua/STA

Peebles prejme polovico nagrade za njegova "teoretična odkritja v fizikalni kozmologiji", je navedla akademija. Drugo polovico nagrade pa si bosta razdelila Švicarja Mayor in Queloz za odkritje prvega eksoplaneta, ki kroži okoli Soncu podobne zvezde. Eksoplanet sta odkrila leta 1995.

Nagrado bodo prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Razdelili si bodo finančno nagrado višini devet milijonov švedskih kron oziroma 830.000 evrov.

blm/sk/blm
© STA, 2019