Ukinitev dodatka za delovno aktivnost še naprej deli koalicijo in Levico

Ljubljana, 6. oktobra - Po četrtkovi zaostritvi v odnosih med koalicijo in Levico tudi konec tedna ni prinesel rešitve spora. V soboto je k slednjemu pozval predsednik SD Dejan Židan, a sta zapis premiera Marjana Šarca in odziv Levice nanj dan zatem znova potrdila, da njihova stališča vsaj pri vprašanju ukinitve dodatka za delovno dobo ostajajo povsem nasprotna.

Ljubljana.
Predsednik SD Dejan Židan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Potem ko je v četrtek vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ za delo pa je na maratonski seji ob nasprotovanju Levice pozno ponoči podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, so v Levici ocenili, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja s koalicijo.

Predsednik DZ in koalicijske SD Dejan Židan je v soboto na družbenem omrežju Facebook ocenil, da je prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo po njegovem prepričanju koristna. Zato je pozval k srečanju prihodnji teden, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih.

"Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost," je zapisal.

A prepir je po njegovem prepričanju škodljiv. "Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna," je še dodal predsednik SD.

Na dogajanje se je dan zatem na Facebooku odzval premier Šarec. "Poziv 'vzgojitelja' je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija, ne koalicija, Levici," je zapisal. Pri tem je spomnil, da štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirajo, SD in Levica pa ne. Obtožbe Levice, da LMŠ paktira s SDS, pa je pospremil z navedbo, da je Levica v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS.

Poslancem Levice je očital, da ne želijo prevzemati funkcij in odgovornosti. Ob ugotovitvi, da ob sprejemanju proračuna za leti 2020 in 2021 nekateri v koaliciji že napenjajo elastiko, pa je menil, da bi bilo mogoče "dobro kdaj prevzeti ministrski resor, ki bi ustrezal tem zahtevam in potem ne bi bilo razkoraka med interesi države in stranke, ki ji pripadajo".

Sicer pa po njegovih navedbah stranki LMŠ, ki jo vodi, ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi, se bo kdo drug moral vprašati, zakaj, ne LMŠ. Dodal je tudi, da delajo za državo, ne zato, da bodo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil.

Šarec je sicer v zapisu znova zavrnil očitke o protisocialnem delovanju vlade in zatrdil, da želijo zgolj motivirati ljudi za delo. Okoli 90 milijonov evrov bodo namenili za aktivno politiko zaposlovanja, je navedel. Cilj je po njegovih besedah tudi, da bi bili hkrati polno pokojninsko in invalidsko zavarovani. Namreč prostovoljci danes delajo po par ur na dan, ne teče pa jim delovna doba, kar predstavlja veliko tveganje revščine v starosti.

Predsednik vlade je ponovil, da je vlada ohranila višino denarne socialne pomoči in bo letos zanjo namenila približno 270 milijonov evrov, kar je 125 milijonov več, kot so namenili leta 2012, v času največje krize. Ob v javnosti izpostavljenem primeru matere prostovoljke pa je izpostavil, da so matere samohranilke upravičene do drugih socialnih transferjev.

V Levici premierju očitajo zavajanje. Šarec v kontekstu ukinitve dodatka govori o prostovoljcih, medtem ko bo ukrep najbolj prizadel revne zaposlene, ki so sedaj prejemniki tega dodatka, in njihove družine, opozarjajo. Z bistveno nižjimi prihodki bo po njihovih navedbah moralo preživeti 10.000 gospodinjstev, med njimi več kot 1200 enostarševskih, od tega 6000 zaposlenih posameznikov in staršev. Imeli bodo manjšo denarno pomoč in manjšo skupno vrednost pomoči, ko se upoštevajo vsi socialni transferji.

Še eno odprto vprašanje med koalicijo in Levico pa je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Levica je svoj zakonski predlog, brez podpore koalicijskih partnerjev, že vložila v parlamentarno proceduro, zbira pa tudi podpise pod peticijo. V ponedeljek pa naj bi minister za zdravje Aleš Šabeder poslancem Levice predstavil koncept ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga predlaga ministrstvo in ki mu je zeleno luč dala tudi koalicija.

tz/arh
© STA, 2019