Slovenski odbojkarji sanjajo domače zmage

pripravil Igor Cimperman

Ljubljana, 9. septembra - V četrtek se bo v štirih mestih začelo evropsko prvenstvo v odbojki. Za Slovenijo zgodovinsko, saj bo prvič gostila eno izmed skupin, ne samo to, v Stožicah bodo tudi tekme osmine finala, četrtfinala in polfinala. Prvenstvo v domovini je nekakšna nagrada za uspehe slovenske reprezentance v zadnjih letih, tudi tokrat pa bodo cilji zelo visoki.

Kamnik.
Žoga, odbojka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kolajne varovanci Alberta Giulianija sicer ne upajo napovedati, jasno pa je, da si jo želijo, omenjajo celo boj za zlato kolajno.

"Vsaka zmaga pred domačimi navijači je nekaj posebnega. Jasno je, da jih želimo čim več, šli pa bomo tekmo po tekmo, bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je že na prvi novinarski konferenci pred začetkom reprezentančne sezone dejal kapetan reprezentance Tine Urnaut, ki je takrat že potrdil, da je domače evropsko prvenstvo največji izmed treh ciljev v sezoni.

"Želimo popraviti krivico in se uvrstiti v svetovno ligo, želimo se prvič v zgodovini uvrstiti na olimpijske igre, toda če bi že moral izbirati, bi za glavni cilj sezone izbral domače evropsko prvenstvo. Ni lepšega, kot se veseliti zmage s svojimi navijači," je takrat svoj pogled na tri cilje predstavil Korošec.

Prvi cilj je ekipa izpolnila, uvrstila se je v ligo narodov, drugega, uvrstitev na olimpijske igre, še ne, da bi si zagotovila še en boj za olimpijsko vozovnico pa bo potrebovala dobre rezultate tudi na prvenstvu. Na njem bo igrala v skupini C, v kateri so še Turčija, Finska, Severna Makedonija, Belorusija in branilec naslova Rusija.

Z izjemo Rusije, ki bo tudi tokrat ena glavnih favoritov, ne samo v skupini, ampak nasploh, Slovenci v zadnjem času v dvobojih s temi tekmeci beležijo le zmage (Turčijo in Belorusijo so premagali na letošnjih kvalifikacijah za ligo narodov v Ljubljani), zato upravičeno računajo, da bodo v skupini vsaj drugi. Osmina finala oziroma uvrstitev med najboljše štiri v skupini pa skoraj zagotovo ni vprašljiva.

"Dve od teh reprezentanc, Belorusijo in Turčijo, že poznamo in sta svojo kakovost dokazali na julijskem turnirju, potem so tu Rusi, ki so v tem trenutku ena najboljših reprezentanc na svetu in so tudi brez večjih težav zmagali v letošnji svetovni ligi. Tudi Makedonija in Finska sta kakovostni ekipi, tako da bo vsako tekmo treba igrati na vso moč in razmišljati le o eni tekmi," je svoj standardni pogled na turnirje podal Urnaut, ki tako kot reprezentančni kolegi meni, da so vse reprezentance premagljive, tudi Rusija.

Z njo so Slovenci dvakrat izgubili na zadnjem evropskem prvenstvu, drugič v četrtfinalu, tudi tokrat pa bo tista glavna ekipa, ki bo odločala o usodi Slovencev. Če bo šlo vse po napovedih, se ekipi ne bosta srečali le v skupini, ampak spet tudi v četrtfinalu.

Slovenija bo na prvenstvu nastopila osmič. Leta 2001 v Ostravi si je delila predzadnje, 11. mesto, leta 2007 je bila v Sankt Peterburgu zadnja, 16., v Izmirju leta 2009 15., na prvenstvu v Avstriji deveta, na Dunaju je zabeležila tudi prvi dve zmagi na prvenstvih, potem ko je bila boljša od Avstrije in Turčije. Uvrstila se je v dodaten boj za četrtfinale, kjer jo je zaustavila Finska, na koncu je zasedla deveto mesto.

V danskem Herningu pred šestimi leti so takrat izbranci Luke Slabeta v uvodni tekmi senzacionalno ugnali Srbijo, nato pa klonili proti Finski in Nizozemski ter izpadli že po predtekmovanju, njihova končna uvrstitev je bila 13. mesto.

Pravo pravljico pa so pod vodstvom še enega italijanskega stratega Andree Gianija doživeli pred štirimi leti v Bolgariji. Po predtekmovanju sicer še ni kazalo na njihov uspeh, saj so v predtekmovanju izgubili s Poljsko in Belgijo, premagali pa Belorusijo, nato pa v tekmah na izpadanje po vrsti premagali Nizozemsko, Poljsko in Italijo in si zagotovili zgodovinsko srebrno kolajno.

Najuspešnejša država na evropskih prvenstvih je prav Rusija s 14 zlatimi kolajnami, šest jih je osvojila Italija, nekdanja Češkoslovaška je bila najboljša trikrat, Srbija dvakrat, Romunija, Nizozemska, Španija in Poljska pa imajo po en naslov.

ic/gj
© STA, 2019