Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok
Ljubljana, 13. avgusta - Šole in vrtci pomembno vplivajo na prehrano in zdravje otrok ter mladostnikov. Sadje in zelenjavo otrokom ponudijo pogosto, a otroci zelenjavo vsakodnevno zavračajo. Za uvajanju zdrave hrane šole uporabljajo različne strategije, vendar pri manj priljubljeni hrani pogosto popustijo željam otrok, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Inštitut je v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah preverjal pripravo obrokov. Lani so spremljali 78 šol in vrtcev, ki v povprečju dnevno pripravijo 839 obrokov. Spremljali so tako kakovost obrokov kot kombinacije živil.
Ugotovili so tudi, da na jedilnik v šolah redko uvrstijo ribe, saj imajo težave pri transportu in izbiri rib. Zato pogosteje pripravijo manj kakovostne, zamrznjene ribe oziroma ribje izdelke.