Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok

Ljubljana, 13. avgusta - Šole in vrtci pomembno vplivajo na prehrano in zdravje otrok ter mladostnikov. Sadje in zelenjavo otrokom ponudijo pogosto, a otroci zelenjavo vsakodnevno zavračajo. Za uvajanju zdrave hrane šole uporabljajo različne strategije, vendar pri manj priljubljeni hrani pogosto popustijo željam otrok, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Srbija, Beograd.
Otroci, vrtec, igranje, vzgoja.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv: Tanjug/STA

Inštitut je v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah preverjal pripravo obrokov. Lani so spremljali 78 šol in vrtcev, ki v povprečju dnevno pripravijo 839 obrokov. Spremljali so tako kakovost obrokov kot kombinacije živil.

Ugotovili so tudi, da na jedilnik v šolah redko uvrstijo ribe, saj imajo težave pri transportu in izbiri rib. Zato pogosteje pripravijo manj kakovostne, zamrznjene ribe oziroma ribje izdelke.

dpr/moz/moz
© STA, 2019