V Urbinu pripravljajo obsežno razstavo ob 500-letni Rafaelove smrti

Pesaro, 5. avgusta - V Urbinu bodo 500-letnico smrti italijanskega renesančnega umetnika Rafaela (1483-1520) obeležili z več dogodki. Niz prireditev v umetnikovem rojstnem mestu bo uvedla razstava Rafael in urbinski prijatelji, ki bo v Vojvodski palači na ogled od 3. oktobra do 19. januarja 2020.

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal direktor Nacionalne galerije dežele Marke (Galleria Nazionale delle Marche) Peter Aufreiter, bo razstava prvič tako obsežno osvetlila tesne odnose med Rafaelom in v Urbinu delujočimi umetniki, ki so spremljali njegov umetniški razvoj.

Na ogled bosta Rafaelovi mojstrovini, ki ju hranijo v Nacionalni galeriji dežele Marke - Portret mladenke, znan tudi kot La Muta ter Sv. Katarina Aleksandrijska - ter dela umetnikov, kot sta bila Perugino, eden najpomembnejših umetnikov v Umbriji, in glavni predstavnik florentinske slikarske šole Luca Signorelli.

Rafael Santi se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

tv/av
© STA, 2019