V vesolje poleteli tudi že štirje astronavti slovenskega rodu

pripravil Blaž Mohorčič

Washington, 19. julija - Potem ko je Neil Armstrong pred 50 kot prvi človek stopil na Luno, so v vesolje poleteli tudi štirje ameriški astronavti slovenskega rodu. To so Ronald Šega, Jerry Linenger, Sunita Williams in Randy Bresnik.

Kitajska, Jiuquan.
Izstrelitev rakete.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Ronald Šega je sin slovenskih izseljencev, rojen leta 1952 v Clevelandu v Ohiu. Po očetovi strani izhaja iz Loškega Potoka.

Nasin astronavt je postal leta 1991. Njegova prva misija STS-60 leta 1994 je bila prva skupna ameriško-ruska misija z raketoplanom, ki je v orbiti izvajal vrsto eksperimentov. Leta 1996 je Šega sodeloval v misiji STS-76, ki je bila tretja, v kateri se je raketoplan priključil na rusko vesoljsko postajo Mir. Skupaj je v vesolju prebil 17 dni.

Jerry Linenger se je rodil leta 1955 v mestu Eastpointe v Michiganu. Njegovi stari starši po materini strani so se v ZDA preselili iz Tržiča oziroma Radovljice.

Nasi se je pridružil leta 1992, v vesolje pa je prvič poletel septembra 1994 in tam prebil skoraj 11 dni. Nato je po urjenju v ruskem vesoljskem centru januarja 1997 poletel do ruske vesoljske postaje Mir. Tam je prebil 132 dni, kar je bil tedaj rekord med moškimi.

Sunita Williams je bila rojena leta 1965 v mestu Euclid v Ohiu materi slovenskega in očetu indijskega porekla.

Med Nasine astronavte je bila sprejeta leta 1998. Prvič je v vesolje poletela leta 2006 in tam preživela 192 dni, kar je bil tedaj ženski rekord, drugič pa leta 2012, ko je bila v vesolju štiri mesece. Na obeh misijah skupaj je Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zapustila sedemkrat, skupaj se je po vesolju sprehajala več kot 50 ur. Med prvo misijo je kot prvi človek v vesolju pretekla maraton, med drugo pa opravila triatlon.

Randy Bresnik se je rodil leta 1967 v Fort Knoxu v Kentuckyju, njegovi predniki pa prihajajo iz okolice Ljubnega ob Savinji. V astronavtsko ekipo ameriške vesoljske agencije je bil sprejet leta 2004. Na prvi dan službe je spoznal prvega človeka, ki je pred 50 leti stopil na Luno.

Doslej je bil na dveh misijah na Mednarodni vesoljski postaji, in sicer leta 2009 in 2017. V okviru prve je opravil dva sprehoda po vesolju, ki sta skupaj trajala skoraj 12 ur. Drugič, ko je na ISS preživel 139 dni, pa se je po vesolju sprehodil trikrat. Vse skupaj je izven ISS preživel nekaj več kot 20 ur.

blm/arh
© STA, 2019