Neonacist iz Charlottesvilla obsojen na še en dosmrtni zapor

Richmond, 16. julija - Državni sodnik Virginije Richard Moore je včeraj 22-letnemu Jamesu Fieldsu izrekel kazen dosmrtnega zapora in povrh še 419 let zapora zaradi umora 32-letne Heather Heyer z avtomobilom med spopadi med neonacisti in protestniki v Charlottesvillu avgusta 2017. Na dosmrtni zapor je bil obsojen že po zvezni zakonodaji.

ZDA, Charlottesville.
Med shodom skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija avgusta 2017 je 20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico, pri tem je ena ženska umrla, poškodovanih pa je bilo več deset ljudi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Moore je mlademu rasistu dejal, da si zasluži kazen, ker je izvedel teroristično dejanje. Na 419 let zapora ga je obsodil, ker je na zloben način ranil pet oseb.

Avgusta 2017 so se v Charlottesvillu zbrali neonacisti, da ubranijo pred odstranitvijo z javnega kraja kip generalu separatistične in rasistične konfederacije, ki je v 19. stoletju izgubila državljansko vojno v ZDA. Prišli so tudi protestniki in obe skupini sta se stepli, Fields pa je šel dlje in je z avtomobilom zapeljal v množico.

vr/rp/vr
© STA, 2019