Predlog ukinitve prepovedi vertikalnih povezav v lekarniški dejavnosti končal zakonodajno pot

Ljubljana, 12. julija - Poslanci so se na današnji seji državnega zbora seznanili, da je postopek obravnave predloga sprememb zakona o lekarniški dejavnosti končan. Prvopodpisani predlagatelj Jani Möderndorfer iz SMC je s predlogom želel ukiniti prepoved vertikalnih povezav med veledrogeristi in lekarnami ter spremeniti postopek izdelave galenskih zdravil.

Ljubljana, DZ.
Zadnji dan seje DZ so poslanci med drugim obravnavali spremembe zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o omejevanje uporabe tobačnih izdelkov ter odredili parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler.
Poslanci SD Meira Hot, Marko Koprivc in Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V predstavitvah so poslanske skupine opomnile, da je veljavni zakon o lekarniški dejavnosti zaradi številnih določb v postopku ocene ustavnosti, zato bi z morebitnimi spremembami veljalo počakati do določitve ustavnih sodnikov. Prav tako bi bilo pri odpravi neskladij treba vključiti široko zainteresirano in strokovno javnost.

Med drugim so izpostavili primere iz tujih držav, kjer imajo prepoved vertikalnih povezav ali pa prepoved postopoma uvajajo nazaj.

sag/ako/ako
© STA, 2019