Poslanske skupine za enostavnejše reševanje vlog za državne štipendije

Ljubljana, 11. julija - DZ se je lotil predloga sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. V skladu z njim bi pri reševanju vlog za državne štipendije črtali pravilo glede fiktivnega izračuna in poenostavili postopek. Med poslanskimi skupinami ni nobena napovedala nasprotovanja predlogu.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novelo zakona o nadzoru državne meje, novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novelo zakona o nepremičninskem posredovanju.
Poslanec LMŠ Nik Prebil.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predlog ukinja fiktivni izračun pravice, ki ga zakon določa kot sankcijo, če družina ne uveljavi določenih pravic v predpisanem vrstnem redu. Najprej mora namreč uveljaviti otroški dodatek, nato denarno socialno pomoč in varstveni dodatek in na koncu otrok uveljavi državno štipendijo.

Če tega ne stori, mora center za socialno delo izvesti fiktivni izračun pravice, da ugotovi, ali bi bila družina do pravice upravičena. Če bi bila, šteje to fiktivno pravico kot dohodek, ki naj bi ga družina prejemala.

Glasovanje o predlogu bodo poslanci opravili jutri.

pse/moz/moz
© STA, 2019