Jelinčič s popravki nad po njegovem sporno besedilo razstave v DZ

Ljubljana, 11. julija - Preddverje velike dvorane DZ te dni krasi razstava Slovenska ladja v slovenski luki. Njena vsebina pa je zmotila prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, saj spremno besedilo govori o priključitvi Primorske, kar pa je po njegovem prepričanju neustrezen izraz. Zato je besedilo na več mestih prelepil z lističi, na katere je zapisal izraz vrnitev Primorske.

Ljubljana, DZ.
Plakat z informacijami o poteku priključitve Primorske matični domovini, ki je del razstave Slovenska ladja v slovenski luki.
Vsebina je zmotila prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, saj spremno besedilo govori o "priključitvi Primorske", kar pa je po njegovem prepričanju neustrezen izraz. Zato je besedilo na več mestih prelepil s papirčki, na katere je navedel izraz "vrnitev Primorske".
Foto: STA

Kot je poudaril Jelinčič, izraz priključitev pomeni aneksijo. Ob uporabi tega izraza bi lahko Italijani trdili, da je Slovenija sama priznala aneksijo, da je torej Italiji nekaj vzela in priključila svojemu. Tako bi to lahko tudi zahtevala nazaj, je pojasnil.

Razstava Slovenska ladja v slovenski luki sicer zaznamuje 60. obletnico prihoda prve čezoceanske ladje v Koper.

pa/moz
© STA, 2019