Pikalo: DZ je potegnil jasno ločnico med javnim in zasebnim šolstvom

Ljubljana, 10. julija - Državni zbor je po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala s potrditvijo novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol, potegnil jasno ločnico med javnim in zasebnim. Ustavna presoja, do katere lahko pride, pa je normalni del političnega procesa, je Pikalo odgovoril na vprašanje, ali se ustavne presojene boji.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje seje DZ, na kateri so obravnavali novelo zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, novelo zakona o gimnazijah, novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, dopolnitev zakona o skupnosti študentov ter spremembo odloka o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih v službah DZ.
Minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Novelo so poslanci potrdili z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo koalicijske LMŠ, SD, DeSUS in SAB ter Levica, koalicijska SMC je bila vzdržana, nasprotovali pa so ji v SDS, NSi in SNS. Če pride do morebitnega veta DS, pa bi bilo potrebnih najmanj 46 glasov podpore.

Pri vetu se karte delijo na novo, poleg tega pa je treba počakati, ali sploh bo vložen, je glede tega dejal minister.

tvr/pa/pa
© STA, 2019