V Vipavski dolini vsako leto pridelajo manj žit

Vipavska dolina, 10. julija - Žetev v Vipavski dolini se je zaključila, z njenim izkupičkom pa letos ni zadovoljen nihče. Z žitom je zasejanih vsako leto manj polj, večino pridelka pa pridelovalci porabijo za krmo živini. Letošnja pšenica je zaradi obilnega deževja v maju slabše kakovosti.

Ljubljana.
Ječmen, žitno polje, poljedelstvo, kmetijstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

S polj po Vipavski dolini so pobrali med štiri in 4,5 tone zrnja pšenice na hektar. Nad pričakovanji pa je bil pridelek ječmena, ki je dosegel 5,5 tone po hektaru.

Zelo redki pridelovalci so sicer oddali tudi nekaj pšenice v predelavo, podatkov o tem pa na zavodu nimajo. Iz zgornjega dela Vipavske doline so v Mlinotest pripeljali pšenico trije ali štirje nekoliko večji pridelovalci in peščica manjših, iz spodnjega dela pa nihče.

Med razlogi, zaradi katerih se zmanjšuje pridelava žit v Vipavski dolini, je predvsem nizka odkupna cena in večja samooskrba s prehrano za živali.

rr/bdo/mlu
© STA, 2019