Cerar o sodbi glede nemških vinjet: To je dokaz, da na koncu mora prevladati pravo

Luxembourg, 18. junija - Odločitev Sodišča EU o nemških vinjetah je dokaz, da v evropskem pravu na najvišji ravni presoja neodvisen sodni organ, ki lahko sprejme tudi odločitev, ki gre proti odločitvi velike vplivne države ali politiki Evropske komisije, je ocenil zunanji minister Miro Cerar. To kaže, da je pravo tisto, ki mora na koncu prevladati, je poudaril.

Luksemburg.
Zasedanje ministrov EU za evropske zadeve, ki so odločali o predlogu za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.
Minister za zunanje zadeve Miro Cerar.
Foto: Thierry Monasse/STA

Tudi v primeru tožbe Avstrije proti Nemčiji zaradi vinjet gre po Cerarjevih besedah za meddržavni spor znotraj EU glede evropskega prava, kar je dokaz, da je tudi slovenska tožba zoper Hrvaško glede kršitve evropskega pravnega reda v primeru arbitraže še kako utemeljena.

Sodišče EU je presodilo, da bi Nemčija z uvedbo vinjet kršila pravni red EU, ker gre za diskriminacijo na podlagi državljanstva. Evropska komisija se glede tožbe ni izrekla oziroma je pred tem argumente glede diskriminacije zavrnila.

pm/jb/mlu/sk
© STA, 2019