Johnson: Velika Britanija bo EU 31. oktobra zapustila tudi brez dogovora

London, 12. junija - Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je danes uradno začel kampanjo za naslednika Therese May na čelu britanske konservativne stranke in s tem novega britanskega premierja. Ob tem je zatrdil, da bo pod njegovim vodstvom Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra, in sicer tudi brez dogovora.

Velika Britanija, London.
Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je danes uradno začel kampanjo za naslednika Therese May na čelu britanske konservativne stranke in s tem novega britanskega premierja.
Foto: dpa/STA

Nova preložitev bi po Johnsonovih besedah pomenila poraz konservativne stranke na naslednjih parlamentarnih volitvah proti opozicijskim laburistom.

Evropska komisija se je medtem odzvala na njegovo izjavo, da Velika Britanija ne bo poravnala računa za ločitev v višini 43,8 milijarde evrov, če EU Londonu ne bo ponudila boljših izstopnih pogojev.

Združeno kraljestvo bo moralo poravnati svoje finančne obveznosti, kar je eden od pogojev za začetek pogajanj o prihodnjem trgovinskem dogovoru, so zatrdili v Bruslju.

blm/vb/blm
© STA, 2019