Avstrijski podkancler Strache odstopil

Dunaj, 18. maja - Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po pogovoru s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes odstopil. Odstopil je tudi z vseh funkcij v njegovi svobodnjaški stranki FPÖ, tudi z mesta njenega vodje, ki ga je zasedel leta 2005.

Avstrija, Dunaj.
Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po pogovoru s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes odstopil. Odstopil je tudi s čela svobodnjaške stranke.
Za to se je odločil po objavi video posnetka, v katerem so ga ujeli, da je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado.
Foto: dpa/STA

FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko ÖVP. Ne želi, da bi to oviral in razdrl vlado, je utemeljil svoj odstop.

Za svojega naslednika na čelu stranke je imenoval sedanjega podpredsednika stranke in ministra za infrastrukturo Norberta Hoferja. Ta bi lahko prevzel tudi položaj podkanclerja.

Za odstop se je Strache odločil po objavi video posnetka, v katerem je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado. Objavo posnetka je označil za politični atentat.

blm/vr/blm
© STA, 2019