Agencija za varnost prometa pred prazniki poziva k odgovornosti na cestah

Ljubljana, 30. aprila - Javna agencija RS za varnost prometa pred prvomajskimi prazniki in za številne podaljšanem dopustu do konca tedna opozarja, naj se praznovanje in odgovornost na cestah ne izključujeta. Zaradi pričakovane gostote prometa pozivajo k potrpežljivosti na cestah, vozijo pa naj le tisti, ki ni niso zaužili alkohola, poziva javna agencija.

Ljubljana.
Prometni znaki, označbe na cestišču, prehod za pešce.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vremensko pestri praznično-počitniški dnevi se bodo odražali tudi v spremenljivih voznih razmerah na naših cestah. Še posebej na sončna praznična dneva lahko pričakujemo tudi močno povečano gostota prometa, več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu, zato dodatna previdnost ne bo odveč, so v današnjem sporočilu za javnost opozorili na agenciji in udeležence v prometu pozvali k potrpežljivosti.

Spomnili so, da se ob praznovanjih pogosto posega po alkoholu, zaradi katerega se zmanjšujejo sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, kar vpliva na zaznavo, odzivni čas, predvidevanja in razumno presojo ter odločanje. Tako so vse udeležence v prometu na agenciji pozvali k odgovornosti, da si s praznovanj zagotovijo alternativne prevoze oz. naj vozijo samo vozniki, ki niso zaužili alkohola. Kar četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je namreč povezana z alkoholom v prometu.

Poleg alkohola pa so v prometu lahko usodni tudi drugi dejavniki tveganja, kot so neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu, uporaba mobilnega telefona, slaba vidnost pešcev in kolesarjev v mraku in ponoči. Agencija za varnost prometa zato vsem svetuje: "Udeleženci v prometu, upoštevajte cestno-prometna pravila in razmere na cesti, predvsem pa bodite razumni in strpni, saj odgovorno ravnanje in sodelovanje v prometu lahko preprečita marsikatero nesrečo."

tvr/apo
© STA, 2019