Zlasti iz SDS buren odziv na domnevne pritiske na sodnika Radonjića

Ljubljana, 17. aprila - Domnevni pritiski na sodnika Zvjezdana Radonjića, na katere je ta opozoril v izreku sodbe Milku Noviču, odmevajo tudi v delu politike.

Ljubljana, Okrožno sodišče.
Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodba je sledila današnjim zaključnim besedam, v katerih je tožilstvo za Noviča zahtevalo 25 let zapora, obramba pa oprostilno sodbo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bo v zvezi s tem vsekakor potrebna izredna seja DZ. Policija mora nemudoma preiskati nezakonite pritiske na sodnika, po mnenju Janše bi se moral oglasiti tudi predsednik republike Borut Pahor.

Evropski poslanec Milan Zver pa je proces proti Noviču na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu označil za sodno farso.

Zver je ob tem izpostavil vprašanje spoštovanja vladavine prava in mehanizmov, ki bi jih morala Evropska unija uporabiti v primerih, ko se zlasti v tranzicijskih državah kršijo temeljne človekove pravice.

pa/apo
© STA, 2019