Slovenske železnice podpisale pogodbo za nakup štirih novih lokomotiv

Ljubljana, 12. februarja - Družba SŽ-Tovorni promet je s češkim proizvajalcem CZ Loko danes podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za premik za uporabo na koprski tovorni postaji. Vrednost posla je 7,46 milijona evrov brez DDV.

Ljubljana.
Družba SŽ-Tovorni promet je s češkim proizvajalcem CZ Loko danes podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za premik za uporabo na koprski tovorni postaji.
Premikalna lokomotiva podjetja CZ Loko.
Foto: Slovenske železnice/STA

Nove lokomotive bodo za 25 odstotkov zmogljivejše, manj hrupne in bodo dosegale najsodobnejše okoljske standarde. Izdatno nižji bodo stroški vzdrževanja, večja bo zanesljivost, hkrati pa bo poraba goriva na opravljeno delo bistveno nižja, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Nabava omenjenih štirih lokomotiv je del celovite posodobitve voznega parka SŽ-Tovornega prometa. Leta 2017 in 2018 so med drugim nabavili 100 sodobnih vagonov za prevoz rude, do leta 2025 načrtujejo še nakup 20 sodobnih in zmogljivih električnih lokomotiv ter 400 tovornih vagonov. Hkrati že poteka posodobitev obstoječih premikalnih lokomotiv.

mlu/jaz/jaz
© STA, 2019