Prehranski varuh za popolno sledljivost surovin v mesnih izdelkih

Ljubljana, 9. februarja - Varuh odnosov v verigi s preskrbo s hrano Igor Hrovatič se je ob izbruhu afere s poljskim mesom zavzel za sledljivost surovin v mesnih izdelkih tako, kot to velja za meso. Zagovarjam popolno sledljivost, je dejal in dodal, da bi moral potrošnik vedeti, kje se surovina prideluje, pa tudi, na kakšen način.

Škofja Loka.
Klavnica, meso, govedina, zakol.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob aferi je zaskrbljenost tako slovenskih potrošnikov kot proizvajalcev upravičena. Potrošnja mesa se je zmanjšala, posledično se bo znižala tudi cena pridelovalcu.

Po njegovem bi morali spremeniti sistem javnega naročanja ter vanj vključiti znatno več lokalno pridelane hrane. V sistemu je še vedno preveč naročanja v rokah posameznih ekonomov, je izpostavil ter predlagal, da bi se delež lokalno predelane hrane zvišal z 20 na vsaj 60 odstotkov. Preprečiti bi morali tudi špekulativne, torej znatno prenizke ponudbe.

bdo/jb/jaz/mo
© STA, 2019