Merklova v Davosu pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij

Davos, 23. januarja - Nemška kanclerka Angela Merkel je na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij. Globalni izzivi, kot so podnebne spremembe in rast prebivalstva, so po njenem mnenju rešljivi le z usklajenim delovanjem.

Švica, Davos.
Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu.
Ustanovitelj in izvršni direktor Svetovnega gospodarskega foruma Klaus Schwab v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel.
Foto: Sandra Blaser/WEF/dpa/STA

Švica, Davos.
Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu.
Ustanovitelj in izvršni direktor Svetovnega gospodarskega foruma Klaus Schwab v pogovoru z japonskim premierjem Shinzom Abejem.
Foto: Benedikt von Loebell/WEF/dpa/STA

Merklova je politike in gospodarstvenike tudi pozvala, naj storijo vse, da se ne ponovi globalna bančna kriza izpred desetletja. Politika obrestnih mer centralnih bank po njenem mnenju kaže, da se svet še ni v celoti izvil niti iz prejšnje krize.

Japonski premier Abe je medtem izpostavil pomen usklajenega mednarodnega delovanja ter države skupine G20 pozval, naj oblikujejo skupne politike na področju digitalnega gospodarstva, trgovine in okolja. Zagotovil je, da je Japonska zavezana svobodnemu in odprtemu mednarodnemu redu.

mlu/kk/kk
© STA, 2019