Nižine po večjem delu države pobelil prvi letošnji sneg

Ljubljana, 18. januarja - Nižine po večjem delu države je pobelil prvi letošnji sneg. Po nižinah je zapadlo med pet in 20 centimetrov snega, najdebelejša snežna odeja pa je prekrila Vogel, kjer snežna odeja skupno meri že preko 80 centimetrov. Padavine so največ preglavic povzročale na cestah, v visokogorju pa je zaradi novozapadlega snega znatna nevarnost snežnih plazov.

Sneženje je ponoči najprej zajelo nekoliko višje lege Gorenjske, zjutraj območja Koroške in Severne Primorske in nato še preostale kraje. Na Štajerskem ga je zapadlo do pet centimetrov, v osrednji in južni Sloveniji med pet in 15 centimetrov, na Koroškem pa imajo do 20 centimetrov debelo snežno odejo.

Zimske službe so zagotovile, da so se glede na napovedi vremenoslovcev na današnje sneženje pripravile, večji težav pa ni bilo.

Kot je za STA povedal vodja tehnične enote v Komunali Kočevje Dragan Arh, je pri njih začelo snežiti okoli sedme ure zjutraj, v dobrih dveh urah in pol pa je zapadlo med pet in sedem centimetrov južnega snega. Glede na vremensko napoved so se na sneženje pripravili in se založili z zadostno količino soli in peska za posipanje cest. V pripravljenosti so imeli 24 strojev in vozil.

Na območju Mestne občine Ljubljana je bilo ob tretji uri zjutraj v pripravljenosti 28 posipalcev, ki so s posipavanjem cest začeli ob sedmi uri, čez dan pa so jih dodatno vpoklicali še deset.

Vse posipne enote so imeli zjutraj na terenu tudi v celjski in koroški regiji, je za STA pojasnil vodja vzdrževanja v celjski družbi Vzdrževanje in obnova cest (Voc) Damjan Maček. Že predhodno so posipali tudi avtoceste, je za STA pojasnil vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever.

Kljub temu so zimske vremenske razmere v prometu povzročile nekaj preglavic. V času jutranje prometne konice je bil namreč promet v smeri prestolnice močno upočasnjen. Zastoji so med drugim nastajali na ljubljanski obvoznici, gorenjski avtocesti ter na cestah od Medvod, Trzina in Logatca proti Ljubljani.

Zgodilo se je tudi več prometnih nesreč z gmotno škodo. Med drugim je bil na Koroškem na cesti Velenje-Mislinja zaradi zdrsa tovornjaka s priklopnikom za nekaj časa popolnoma zaprt odsek pred odcepom za Vitanje. Pri tem se je voznik lažje poškodoval, je za STA povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin.

Na Agenciji za varnost prometa (AVP) so ob sneženju voznike ponovno pozvali k previdnosti na cestah. Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki namreč dodatno povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Voznike so še opozorili, naj ob tovrstnih razmerah na cestah ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in v prometu.

V zimskih razmerah se namreč podaljša zavorna pot, pride lahko do zanašanja vozila, oteženo je spreminjanje smeri v primeru nastanka poglobljenih kolesnic zaradi snega, pod brisalci pa se pogosto nabira sneg, kar povzroča slabšo vidljivost iz vozila, so dodali na AVP.

Zaradi obilice novega snega v gorah je agencija za okolje na spletni strani opozorila tudi na nevarnost snežnih plazov v visokogorju. Nad okoli 1800 metri je ta znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje. Kot so pojasnili na agenciji, je v visokogorju snežilo na trdo in deloma poledenelo podlago, nov sneg pa je v visokogorju suh, zato je pod novim snegom šibka plast.

Zima je sicer stresno obdobje tudi za živali v naravi. Kot je povedala biologinja in pedagoška vodja v Živalskem vrtu Ljubljana Irena Furlan, te namreč veliko lažje preživijo, če ni obilice snega in če temperature niso tako nizke. Največji vpliv imajo zimske razmere na dvoživke in plazilce, saj nizke temperature vplivajo na prezimovanje.

Biologinja je še povedala, da so zimske nevšečnosti sicer prihranjene živalim v živalskem vrtu, ki jim zaposleni prilagodijo življenjsko okolje živali, da zaradi zunanjih vplivov nimajo težav.

ik/pa
© STA, 2019