Podnebna konferenca v Katovicah gre v podaljšek

Katovice, 14. decembra - Podnebna konferenca v Katovicah, na kateri se skoraj 200 držav pogaja o pravilih za izvajanje pariškega sporazuma iz leta 2015, gre v podaljšek. Po pričakovanjih se bo zavlekla vsaj do jutrišnjega dopoldneva. Je pa slovenski pogajalec Marko Maver optimističen, da bo knjiga pravil za izvajanje sporazuma na koncu vendarle sprejeta.

Belgija, Bruselj.
Ob začetku podnebne konference v Katovicah na Poljskem se je danes v središču Bruslja zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se zavzeli za večja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Odprta so med drugim še nekatera najbolj izpostavljena vprašanja glede ambicije zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, med drugim že na kratki rok, in finančne pomoči državam v razvoju pri soočanju z vse hujšimi posledicami podnebnih sprememb.

Kot je danes povedal Maver, bo Slovenija ne glede na rezultat pogajanj v rudarskem mestu v Šleziji ambiciozno pristopila k uresničevanju podnebnega sporazuma, med drugim s pripravo dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050 v prihodnjem letu.

jes/mg/bg/jes
© STA, 2018