InSight posnel svoj prvi selfie

Washington, 13. decembra - Sonda InSight je na Marsu s kamero na svoji robotski roki posnela svoj prvi selfie. Gre za fotografijo, sestavljeno iz 11 posamičnih posnetkov. Na selfieju so vidni solarni paneli na sondi, njena celotna streha in znanstveni instrumenti, piše na spletni strani ameriške vesoljske agencije Nasa.

ZDA, Pasadena.
Nasin modul Insight (Vpogled) je uspešno pristal na Marsu, v laboratorijih ameriške vesoljske agencije Nasa v kalifornijski Pasadeni, od koder so vodili misijo, pa je izbruhnilo nepopisno veselje.
Foto: Nasa/dpa/STA
Arhiv Nasa/dpa/STA

Misija, ki upravlja InSight, je prejela tudi prvo celotno fotografijo delovne površine pred sondo, ki je velika štiri krat dva metra. Ta fotografija je sestavljena iz 52 posamičnih posnetkov.

Na podlagi fotografije se bodo znanstveniki in inženirji odločili, kam bodo položili instrumente. Nato pa bodo robotski roki naročili, da na površje Marsa položi instrumenta za merjenje potresov in temperature. Oba najbolje delujeta na ravni površini, tako da se želijo inženirji izogniti kamenčkom, večjim od 1,3 centimetra.

blm/ms/blm
© STA, 2018