Več strank naklonjenih ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi preferenčnega glasu

Ljubljana, 13. decembra - Stranke po odločbi ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje, tudi glede na pretekle izkušnje pričakujejo težavno iskanje rešitev. Za zdaj se kaže volja po spremembah za večji vpliv volivcev na izvolitev posameznega poslanca. Več kot preoblikovanju volilnih okrajev pa je naklonjenosti ukinitvi okrajev in uvedbi preferenčnega glasu.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali novelo zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2018 in 2019, predlog spremembe zakona o minimalni plači in predlog spremembe zakona o povračilu škode izbrisanim.
Poslanec DeSUS Robert Polnar.
Foto: Bor Slana/STA

Za slednje se jasno zavzemajo v LMŠ, Levici, NSi in SNS, podobno pa za preferenčni glas tudi v SMC in SAB. V DeSUS so za preoblikovanje okrajev, v SD pa želijo, da se ohrani enakomerna zastopanost poslancev iz vseh delov države.

V Levici upajo, da bo odločitev sodišča sprožila premislek pri političnih elitah. V LMŠ pa napovedujejo, da se bodo sprememb lotili resno, prvak NSi Matej Tonin pa pri usklajevanju pričakuje veliko zapletov, saj sedanji sistem ustreza aktualnim poslancem.

tvr/sag/pa
© STA, 2018