Evropski parlament za preglednejšo avtorizacijo varnosti hrane v EU

Strasbourg, 15. decembra - Evropski parlament je ta teden podprl novo zakonodajo, ki bi omogočila preglednejšo avtorizacijo varnosti hrane v EU. Po njej bi morala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) objaviti podrobnosti svojih ocen tveganja, preden bo določen izdelek lahko prišel na trg. Evropski parlament se o novi zakonodaji zdaj lahko začne pogajati s Svetom EU.

Ljubljana.
Evropski parlament, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nova pravila bi omogočila preglednejše ocene tveganj ter zagotovila večjo zanesljivost, objektivnost in neodvisnost študij, ki jih EFSA uporablja za ocene tveganj, komunikacijo tveganj in upravljanje. Predvidevajo tudi pospešitev postopka za odobritev novega prehrambenega izdelka, saj EFSA po novem lahko svetuje tistemu, ki vlaga prošnjo za odobritev.

V EU naj bi vzpostavili skupen evropski register naročenih študij, s čimer bi podjetjem, ki prosijo za avtorizacijo, preprečili prikrivanje študij, ki jim niso v prid. V primeru dvoma o dokazih, ki so jih priskrbela podjetja, bi se EFSA lahko posvetovala tudi s tretjo stranjo in preučila, če obstajajo še kakšne relevantne študije.

Evroposlanci so določili tudi vrsto kriterijev, na podlagi katerih bodo določili, kakšne informacije bi morale biti zaupne.

Predlog sledi evropski državljanski pobudi o glifosatih, še posebej skrbem, izraženim v iniciativi, da znanstvene študije, po katerih so ocenjevali pesticide, niso bile dovolj neodvisne in dostopne javnosti. Prav tako sledi preverjanju ustreznosti splošne živilske zakonodaje.

mc/ase
© STA, 2018