V Nacionalni katedrali veličastno slovo od predsednika Georgea Busha starejšega

Washington, 5. decembra - V Nacionalni katedrali v Washingtonu so se ugledne ameriške in tuje osebnosti na državniški pogrebni slovesnosti danes poslovile od 41. predsednika ZDA Georgea Busha starejšega, ki je umrl v petek, star 94 let. Mašo je vodil episkopalni škof Michael Bruce Curry, glavni govornik pa je bil 43. predsednik ZDA, pokojnikov sin George Bush mlajši.

ZDA, Washington.
Krsta s pokojnim predsednikom ZDA Georgeom Bushem starejšega je v ponedeljek iz Teksasa s predsedniškim letalom pripotovala v prestolnico ZDA Washington, nakar so jo z vsemi ceremonijami prepeljali v rotundo kongresne palače, kjer bo na ogled in v slovo do srede zjutraj.
Foto: Xinhua/STA

Bush mlajši je očeta označil za velikega in plemenitega človeka, ki je mirno izpeljal konec hladne vojne. Znal je sprejeti, da je poraz del polnega življenja, vendar nas je naučil, da nas poraz ne sme nikoli opredeliti, je dejal. Na koncu pogrebnega govora je zajokal, ko je govoril o najboljšem očetu, ki ga lahko ima sin ali hčerka.

Busha starejšega bodo pokopali jutri v družinski grobnici v College Pointu, kjer sta pokopani njegova soproga Barbara Bush in njuna hči Robin.

vb/rp/vr
© STA, 2018