Republikancem uspelo obdržati večino v ameriškem senatu

New York, 7. novembra - Ameriški republikanski stranki je po včerajšnjih vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata uspelo ohraniti večino v senatu, še preden so bili prešteti vsi glasovi. Z zmago Teda Cruza v Teksasu proti presenetljivo ostremu izzivalcu demokratu Betu O'Rourku so si republikanci že zagotovili najmanj 50 sedežev.

ZDA, Houston.
Teksaški republikanski senator Ted Cruz.
Foto: Xinhua/STA

ZDA, Miami.
V ZDA danes potekajo vmesne volitve sredi predsedniškega mandata. Največje je zanimanje za volitve v zvezni kongres, katerega sestava bo zaznamovala drugo polovico mandata predsednika Donalda Trumpa.
Volivci pred voliščem David Park Community Center v Miamiju.
Foto: dpa/STA

ZDA, Houston.
Demokratski kandidat za teksaškega senatorja Beto O'Rourke.
Foto: Xinhua/STA

Senat šteje 100 članov in v primeru neodločenega izida odločilni, 51. glas večine odda podpredsednik ZDA, v tem primeru republikanec Mike Pence.

Republikanci so demokratom uspeli odvzeti senatna sedeža v Indiani in Severni Dakoti, kar jim je zagotovilo najmanj 50 senatnih sedežev in s tem so se končale sanje opozicijske stranke o prevzemu senatne večine.

Demokrati realno niso imeli možnosti za zmago, saj je večina ključnih tekem potekala v državah z republikansko večino, in poraz so jim napovedovale tudi ankete pred volitvami.

sk/rp/sk
© STA, 2018