Berlin, Pariz in London za verodostojno preiskavo o izginotju Hašodžija

Berlin, 14. oktobra - Nemčija, Francija in Velika Britanija so pozvale k verodostojni preiskavi izginotja savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija. Kot so zunanji ministri treh držav zapisali v danes objavljeni izjavi, ki so jo posredovali savdskim oblastem, ta dogodek jemljejo nadvse resno.

Turčija, Istanbul.
Turške oblasti preiskujejo primer uglednega kritika savdskih oblasti, novinarja Džamala Hašodžija, ki je izginil med obiskom na savdskem konzulatu v Istanbulu.
Savdski konzulat v Istanbulu, kjer je izginil novinar Džamal Hašodži.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ministri so tudi izrekli podporo skupnim savdsko-turškim prizadevanjem za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja, pri čemer od Savdske Arabije pričakujejo obsežen in natančen odgovor. To sporočilo so poslali Rijadu.

Hašodži, ki bi v soboto dopolnil 60 let, je izginil 2. oktobra, potem ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Turški vladni in obveščevalni krogi domnevajo, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul, a v Rijadu to zanikajo.

mc/sg/mc
© STA, 2018