Na ulicah Barcelone več sto tisoč ljudi v podporo enotni Španiji

Barcelona, 12. oktobra - Na ulicah Barcelone se je ob današnjem španskem državnem prazniku v podporo enotnosti Španije zbralo okoli 300.000 ljudi, navajajo organizatorji shoda. Udeleženci, ki jih je po navedbah policije 65.000, nasprotujejo tudi separatističnim težnjam katalonske regionalne vlade.

Španija, Barcelona.
Ob španskem državnem prazniku se je po navedbah organizatorjev na ulicah Barcelona v podporo enotnosti Španije zbralo več sto tisoč ljudi.
Foto: dpa/STA

Številni slogani so bili uperjeni proti zagovornikom katalonske neodvisnosti. Med drugim so zahtevali zapor za nekdanjega predsednika Katalonije Carlesa Puigdemonta. Kritizirali so tudi španskega premierja Pedra Sancheza, ker se v španskem parlamentu zanaša na zagovornike neodvisnosti.

Demonstranti so izrekli tudi podporo kralju Felipeju VI. V katalonskem parlamentu so namreč stranke, ki podpirajo neodvisnost, ob podpori levičarske En Comu Podem sprejele resolucijo, v kateri obsojajo njegovo posredovanje v katalonskem konfliktu in pozivajo k odpravi monarhije.

blm/mlj/blm
© STA, 2018