Dobro polovico razpoložljive hrane pridelamo v Sloveniji

Ljubljana, 14. oktobra - V Sloveniji smo leta 2016 pridelali 992.000 ton hrane, kar je nekaj več kot 53 odstotkov vse razpoložljive hrane, uvozili pa smo jo 863.000 ton. Da bi Slovenija postala bolj samooskrbna s hrano, bo treba prestrukturirati kmetijsko pridelavo in povečati pridelavo ekološke hrane, poudarja strategija ministrstva za kmetijstvo.

Dobrepolje.
Pridelek, pira, žetev, poljedelstvo, kmetijstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dobrepolje.
Delo na polju, pobiranje krompirja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dol pri Ljubljani.
Polje z žitom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Statistika statističnega urada, objavljena pred torkovim svetovnim dnevom hrane, tudi razkriva, da še vedno kar nekaj užitne hrane konča med komunalnimi odpadki. Takšne je bilo leta 2016 12 odstotkov vse hrane. Pri tem je zavržena hrana vsebovala še 35 odstotkov užitnega dela, to je takega, ki bi ga z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane lahko preprečili ali vsaj zmanjšali.

Svetovni dan hrane obeležujemo 16. oktobra, na dan, ko je bila leta 1945 ustanovljena Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo.

ako/mg
© STA, 2018