Slovenski oljkar do patenta za pridelavo olja brez toplotne obdelave

Izola, 10. oktobra - Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave.

Izola, oljarna Torkla.
Novinarska konferenca ob predstavitvi izuma na področju pridelave oljčnega olja in novega, nagrajenega izdelka, ki je nastal v sodelovanju z Mlekarno Planika
Oljkar Beno Bajda.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola, oljarna Torkla.
Novinarska konferenca ob predstavitvi izuma na področju pridelave oljčnega olja in novega, nagrajenega izdelka, ki je nastal v sodelovanju z Mlekarno Planika
Anja Bajda Gorela in Beno Bajda.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola, oljarna Torkla.
Novinarska konferenca ob predstavitvi izuma na področju pridelave oljčnega olja in novega, nagrajenega izdelka, ki je nastal v sodelovanju z Mlekarno Planika
Oljkar Beno Bajda.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci navedel Bajda, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja.

Z inštalacijo posebnih elementov, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk, pride do odprtja sten celic in s tem ločevanja molekul olja od ostalih delov mase.

Nov postopek omogoča, da se v oljčnem olju ohrani do 30 odstotkov več antioksidantov. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, na ta način pridobljeno olje pa je tudi dalj časa obstojno.

miv/jaz/jaz
© STA, 2018