ZDA delijo skrbi mednarodne skupnosti glede volilnega procesa v BiH

Washington, 9. oktobra - Ameriški State Department je včeraj čestital državljanom BiH za udeležbo na splošnih volitvah 7. oktobra in zagotovil, da državi ohranjata trajno prijateljstvo, ZDA pa so zavezane stabilni in cvetoči BiH. Obenem pa ZDA delijo skrbi mednarodne skupnosti glede volilnega procesa.

BiH, Mostar.
Na volitvah za predsedstvo Bosne in Hercegovine so bili po delnih neuradnih izidih v nedeljo za srbskega člana izvoljeni dolgoletni predsednik Republike srbske Milorad Dodik, za hrvaškega kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ter za bošnjaškega kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović. Volilna udeležba je bila 53,36 odstotna.
Foto: Hina/STA

Zaskrbljeni so predvsem glede natančnosti volilnih seznamov, nepristranskosti opazovalcev volitev, enakopravnega dostopa medijev in zlorabe javnih virov. Ustanove v BiH so pozvali k odpravi pomanjkljivosti, državljane in deležnike pa naj pritožbe usmerijo skozi uveljavljene pravne kanale.

Na nedeljskih volitvah so tako kot že desetletja slavile nacionalne stranke na vseh ravneh oblasti, v spodnjem domu parlamenta BiH in parlamentih obeh entitet. Več strank je napovedalo, da bodo zahtevali ponovno štetje glasov.

vr/rp/vr
© STA, 2018