V Portorožu tradicionalno srečanje bivših internirank

Portorož, 16. septembra - V Portorožu se bo danes odvila tradicionalna slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Slavnostna govornica bo varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Portorož.
Vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, izgnank ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Slovesnosti se bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in evropska poslanka Tanja Fajon. Proslava sicer pomeni vrhunec tradicionalnega srečanja bivših internirank, ki se je v Portorožu začelo že v petek in se bo zaključilo jutri.

Z današnjo slovesnostjo se bodo spomnili 63.000 ljudi, ki so bili med drugo svetovno vojno iz Slovenije izseljeni v nacistična in fašistična koncentracijska in delovna taborišča, in skoraj 10.000 rodoljubov, ki so umrli v krematorijih.

miv/apo
© STA, 2018