Orkan Florence že zaliva Severno in Južno Karolino

Wilmington, 14. septembra - Orkan Florence je sinoči začel bičati obalo Severne in Južne Karoline kot orkan 2. kategorije z vetrovi do 155 kilometrov na uro, vendar pa oblasti še vedno svarijo, da gre za zelo nevarno neurje.

ZDA, Wilmington.
Ogromen orkan Florence, ki se iz Atlantika vali proti vzhodni obali ZDA, ogroža deset milijonov ljudi, ki so že zapustili obalna območja ali pa se pripravljajo na evakuacijo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Najbolj ogrožena območja so bila do sinoči evakuirana, čeprav ukaza niso upoštevali vsi. V Severni Karolini je ostalo brez elektrike več kot 100.000 odjemalcev, 12.000 ljudi pa se je zateklo v zavetišča. Letalske družbe so odpovedale 15.000 poletov, šole pa zapirajo tudi po Georgiji in ponekod v Virginiji.

Orkan se je na poti iz Atlantika proti obali zelo upočasnil na le pet kilometrov na uro in središče orkana bo kopno predvidoma doseglo danes okoli poldneva po srednjeevropskem času. Čeprav gre za orkan 2. kategorije, pa nevarnost njegovega deževja še vedno ostaja tako velika kot pri orkanu najvišje, 5. kategorije.

vr/rp/vr
© STA, 2018