Obiskovalci gora za naj planinski koči 2018 izbrali kočo na Klemenči jami in Valvasorjev dom

Ljubljana, 12. septembra - Obiskovalci gora so v poletni akciji Planinske zveze Slovenije (PZS) in digitalnega medija Siol.net za naj planinsko kočo izbrali Valvasorjev dom pod Stolom, za naj visokogorsko planinsko kočo pa so okronali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico, so sporočili iz PZS.

Ljubljana.
Logotip Planinske zveze Slovenije (PZS).
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Tradicionalni poletni izbor najbolj priljubljene planinske koče so namreč letos nadgradili s samostojno kategorijo za 29 visokogorskih koč, ki si to zaslužijo zaradi zahtevnejših razmer za delo in težjega dostopa, prav tako so letos prvič sodelovale vse oskrbovane koče.

Kot so zapisali v planinski zvezi, so v prvem krogu glasovanja planinci lahko izbirali med 158 planinskimi kočami, ki se trudijo za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora, v finale pa pospremili deseterico in tako pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč.

Koča na Klemenči jami, ki na višini 1208 metrov kraljuje nad Logarsko dolino, je izhodišče za vzpon na Krofičko, Strelovec, Ojstrico in Planjavo. Upravlja pa jo Planinsko društvo Solčava.

"Da smo bili izbrani za naj visokogorsko planinsko kočo, je ogromna pohvala za nas po toliko letih dela in truda. Lepšega priznanja si res ne bi mogel želeti, poleg tega pa je to ena boljših promocij, glede na to, da naša koča ni na Slovenski planinski poti in je zato manj obiskana. A je to pravzaprav tudi naša dodana vrednost, saj kljub naraščajočemu obisku ni tako velikega navala in se lahko posvetiš vsakemu gostu in se z njim pogovoriš o planinskih poteh, drugih kočah, ga obvestiš o vsem, kar ga zanima oziroma mora vedeti," so prve vtise oskrbnika Rada Novaka navedli v PZS.

Valvasorjev dom pod Stolom, ki se je z nazivom naj planinska koča lahko pohvalil že v letih 2014 in 2016, leži na višini 1181 metrov in je izhodišče za planinske izlete na Stol, Ajdno in Vajnež, sprehode proti Breški, Potoški in Žirovniški planini, pohode do Prešernove koče na Stolu, Roblekovega doma na Begunjščici, Planinskega doma na Zelenici, Koče pri izviru Završnice, Doma Pristava v Javorniškem Rovtu in Tinčkove lovske koče.

Kot je dejal Aleš Štefe, ki je že šest let na čelu oskrbniške ekipe, se Valvasorjev dom za razliko od nekaterih koč ne more pohvaliti z razgledom, saj je v sredogorju, zato se morajo drugače potruditi, da obiskovalci radi prihajajo. Poudarek dajejo kakovostni kulinariki in dobremu počutju tako v domu kot v njegovi okolici. Imajo veliko stalnih obiskovalcev, pa tistih, ki ne zahajajo v visokogorje, obiskujejo jih tudi družine, ki z otroki prihajajo na nekajdnevni dopust, je še pojasnil oskrbnik sodobno urejene in obnovljene koče, ki je lastnica certifikatov družinam in okolju prijazna planinska koča.

tz/pa
© STA, 2018