Spomin na žrtve terorizma pred letom dni v Barceloni ni premostil razkola glede Katalonije

Barcelona, 17. avgusta - V Barceloni so se danes s čustveno slovesnostjo poklonili žrtvam džihadističnih terorističnih napadov, ki sta pred letom dni pretresla katalonsko prestolnico in bližnji Cambrils. A tudi dan, posvečen spominu na 16 žrtev, ni uspel premostiti delitev glede vprašanja katalonske neodvisnosti.

Španija, Barcelona.
V Barceloni so se s slovesnostjo poklonili žrtvam džihadističnih terorističnih napadov, ki sta pred letom dni pretresla katalonsko prestolnico in bližnji Cambrils.
Družina Juliana Cadmana, dečka, ubitega v napadu s tovornjakom na aveniji Ramblas.
Foto: dpa/STA

Svojci žrtev so zaprosili za premirje v političnem sporu, ki ga še vedno sproža lanski poskus osamosvojitve španske pokrajine Katalonija.

Kljub temu se je nad barcelonsko avenijo Rambla, kjer je napadalec lani podiral ljudi pred seboj, pojavil transparent s pozivom k izpustitvi katalonskih voditeljev, ki so zaradi poskusa razglasitve neodvisnosti pristali za zapahi.

Pred letom dni je na avenijo Rambla s kombijem zapeljal 22-letni Maročan in do smrti povozil 14 ljudi, več kot sto pa ranil. Nato je bila v napadu z noži ubita ženska v kraju Cambrils.

vr/aju/mc
© STA, 2018