Poslanci začeli tajno glasovanje o Šarčevi kandidaturi

Ljubljana, 17. avgusta - Poslanci so začeli tajno glasovanje o kandidaturi prvaka LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Glede na podporo, ki so mu jo na današnji seji državnega zbora poleg njegove stranke napovedale SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica, se mu obeta izvolitev. Pred glasovanjem je zbor prisluhnil Šarčevemu govoru, sledila je poslanska razparava, v kateri pa ni sodelovala SDS.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog odloka o spremembi odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 ter predlog za izvolitev predsednika vlade.
Predsednik LMŠ Marjan Šarec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predlog Šarčeve kandidature so v državni zbor vložili poslanci petih strank - LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki se dogovarjajo o oblikovanju prihodnje vlade. Podporo pa so Šarcu napovedali tudi v Levici, s katero je peterica parafirala sporazum o sodelovanju. Skupaj omenjene stranke štejejo 52 poslancev, za izvolitev pa jih Šarec potrebuje 46.

Tajno glasovanje se je začelo ob 14.10 in bo trajalo do 14.25. Z izredno sejo bodo poslanci nadaljevali predvidoma ob 14.40.

bs/sag/ako/ako
© STA, 2018