Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pet držav podpisalo konvencijo o statusu Kaspijskega morja

Astana, 12. avgusta - Voditelji petih držav, ki mejijo na Kaspijsko morje, so danes v Kazahstanu podpisali konvencijo, s katero so določili, da ima morje poseben pravni status. To pomeni, da ni ne morje ne jezero. Sporazum so podpisali voditelji Rusije, Irana, Kazahstana, Turkmenistana in Azerbajdžana.

Kazahstan, Aktau.
Voditelji petih držav, ki mejijo na Kaspijsko morje, so danes v Kazahstanu podpisali konvencijo, s katero so določili, da ima morje "poseben pravni status". Sporazum sicer predstavlja popuščanje napetosti v regiji, olajšal pa bi lahko tudi energetske projekte v morju, bogatem z naravnimi viri.
Azerbajdžanski predsednik Ilham Aliyev, iranski predsednik Hassan Rouhani, kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbayev, ruski predsednik Vladimir Putin in turkmenistanski predsednik Gurbanguly Berdimuhamedow.
Foto: dpa/STA

Kazahstan, Aktau.
Voditelji petih držav, ki mejijo na Kaspijsko morje, so danes v Kazahstanu podpisali konvencijo, s katero so določili, da ima morje "poseben pravni status".
Srečanje med iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.
Foto: dpa/STA

Za večino morja še vedno velja deljena uporaba, so si pa razdelili morsko dno in podtalne vire, so navedli v Kremlju. V morju naj bi sicer bilo za 50 milijard sodov nafte in skoraj 300.000 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob podpisu dejal, da gre za konvencijo epohalnega pomena. Iranski predsednik Hasan Rohani, čigar država je dobila najmanjši del morja, pa je opozoril, da konvencija ne prinaša rešitev za vse spore.

blm/ms/blm
© STA, 2018