Do sredstev na razpisu ERC trije slovenski raziskovalci

Ljubljana, 7. avgusta - Na letošnjem razpisu Evropskega raziskovalnega sveta ERC starting grant 2018 so sredstva uspeli pridobiti trije slovenski raziskovalci.

Ljubljana.
Med letošnjimi slovenskimi prejemniki ERC starting grant 2018 sta tudi Veronika Fikfak s fakultete Cambridge ter David Šarlah s fakultete v ZDA.
Foto: arhiv Fikfakove in Šarlaha/STA

Konec julija so z Univerze v Ljubljani sporočili, da je prestižno financiranje v višini 1,4 milijona evrov prejel Jaka Tušek s strojne fakultete. Poleg Tuška pa sta bila uspešna tudi slovenska raziskovalca Veronika Fikfak z Univerze v Cambridgeu ter David Šarlah z Univerze Illinois v ZDA.

Fikfakova želi v svojem projektu raziskati, kako države implementirajo odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice. Med šest držav, ki jih bo preučevala, je vključila tudi Slovenijo.

Šarlahov projekt pa je s področja sintezne kemije. Njegov ERC projekt opisuje nov način, kako lahko hitro pripravijo veliko kompleksnih molekul na bolj enostaven način ter s tem omogočijo hitrejše odkrivanje novih zdravil.

lu/bs/bs
© STA, 2018