Slovenski zelenjadarji poudarjajo pomen domačih pridelkov

Šentjernej, 14. julija - Slovenski zelenjadarji, ki se soočajo z manj kakovostno in hkrati cenejšo konkurenco ter z vremenskimi tegobami, bi radi okrepili samooskrbo z domačo zelenjavo, ki zdaj dosega približno dve petini. Poudarjajo, da bi jim morala z nadzorom prodajnih količin pomagati država, stavijo tudi na krepitev ozaveščanja o pomenu uživanja domačih pridelkov.

Ljubljana.
Svetovni dan kmetic, ljubljanska tržnica, pridelek, zelenjava, hrana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

O svojih težavah bodo spregovorili v okviru Dneva tehnike, ki ga Kmetijsko gozdarski zavod iz Novega mesta danes pripravlja v Velikem Mraševu in Šentjerneju.

Anton Prus, direktor novomeške KZ Krka, ki spada med največje slovenske odkupovalce zelenjave in sadja lokalnih pridelovalcev, je povedal, da so slovenski zelenjadarji trdno prepričani, da morata proizvodnja varne in kakovostne hrane ter večja samooskrba postati ključna nacionalna cilja.

rbo/kk
© STA, 2018