Pahor z Janšo o mandatarski kandidaturi v četrtek

Ljubljana, 10. julija - Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek sprejel predsednika SDS Janeza Janšo. Tedaj bo jasno, ali bo predsednik stranke, ki je na državnozborskih volitvah dobila največjo podporo, sprejel kandidaturo za mandatarja za sestavo nove vlade.

Ljubljana, Predsedniška palača.
Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pahor je namreč po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden ugotovil, da nihče od morebitnih mandatarskih kandidatov ne uživa zadostne podpore za izvolitev. Že pred tem pa je večkrat povedal, da bo v takšnem primeru za premiersko funkcijo predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, torej SDS.

Tako namerava predlagati Janšo, a se bo z njim o tej možnosti v še posvetoval. Janša minuli teden sporočene Pahorjeve namere ni želel komentirati, v SDS tudi niso želeli pojasniti, kaj bo Janša Pahorju povedal oziroma ali namerava mandat sprejeti.

mo/td/td
© STA, 2018