Maribor se letos pridružuje izzivu World Challenge Day

Maribor, 30. maja - Maribor, ki se letos ponaša z nazivom Evropsko mesto športa, se bo v organizaciji Športne zveze Maribor, Olimpijskega komiteja Slovenije in mednarodne organizacije za rekreativni šport (TAFISA) danes pridružil izzivu World Challenge Day. Namen akcije je čim več meščanov spodbuditi k vsaj 15-minutni fizični aktivnosti.

Ljubljana.
Tek, maraton, tekači.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Omenjenemu mednarodnemu projektu se Maribor pridružuje kot prvo slovensko mesto, množična rekreacija pa bo od 14. ure naprej potekala na igriščih Športnega parka Tabor. Štajerska prestolnica je za tekmeca v zanimivem izzivu najštevilčnejšega gibanja dobila izraelsko mesto Kfar Saba, ki ima prav tako kot Maribor okoli 100.000 prebivalcev.

Že v dopoldanskem času bodo v okviru dogodka potekale tekme evropskega nogometnega prvenstva vinarjev - VinoEuro 2018, po 14. uri pa bodo potekali različni gibalni izzivi za mlade in starejše, od iger z žogo do merjenja hitrosti udarca, tekmovanj na poligonu, igranja "petelinčka", pa vse do prikazov priprave zdravih jedi in napitkov.

Pozno popoldne pa bodo na Taboru tudi uradno odprli novo umetno travno površino. Dobrih 400.000 evrov vredna naložba Športnih objektov Maribor, za katero je nekaj manj kot 70.000 evrov prispevala Fundacija za šport, je trenutno največja končana investicija v mestu na področju športa. Na njem se bodo nato legende slovenskega nogometa pomerile z znanimi mariborski športniki, po tekmi pa bodo razglasili še zmagovalce izziva World Challenge day.

Po besedah predsednika Športne zveze Maribor Tomaža Barada nameravajo v prihodnje še več pozornosti namenjati promociji športa in gibanja med rekreativci. V ta namen je nastala iniciativa Gibaj Maribor, ki bo pod tem sloganom združevala rekreativno športno dogajanje v mestu, oblikovali pa so tudi posebno spletno stran gibajmaribor.si.

Mariborski župan Andrej Fištravec poudarja, da s projektom sledijo ciljem kot Evropsko mesto športa, saj želijo povečati število aktivnih prebivalcev mesta in uporabo javne športne infrastrukture. Prav tako ga veseli, da bo več kot 500 športnikov, ki dnevno trenirajo v Športnem parku Tabor, odslej v uporabo dobilo novo umetno travno površino.

gm/bs
© STA, 2018